Funderar du på att köpa ett nytt tält? Vår friluftsexpert Mikko ger dig några tips om vad du bör tänka på när du köper ett nytt tält.
Tält är en av de dyraste delarna av en vandrares utrustning. Därför är det viktigt att tänka efter i förväg, vilken typ av tält du vill köpa. Ditt val kommer att bero på flera faktorer, såsom vad du har tänkt använda det till, var du tänker använda det, vilken årstid du framför allt kommer att använda tältet, hur många personer som ska sova i det, och vilka andra preferenser du har. Även tältets vikt och pris kommer att spela in till en stor del.
Ett bra tält kommer att hålla länge och har ett bra andrahandsvärde.
Mikko arbetar som friluftsspecialist i vår butik inne i Åbo. Mikko har närmare 20 års erfarenhet av att hjälpa vandrare, och vi är säkra på att många av våra kunder känner igen hans ansikte. Mikko är även en av friluftsexperterna i våra friluftsguider.
MIKKOS RÅD NÄR DU KÖPER TÄLT
Vad kommer du att använda tältet till?
Rätt tält för rätt aktivitet. Vårt urval av tält är uppdelat i fyra kategorier: Tält för familjer och camping, tält för vandring, hängmattor och tillbehör, samt tarpar och vindskydd.
Hawu 4-tält i Muddus nationalpark i svenska Lappland
Tält för familjer och camping är lämpliga för scoutäventyr, familjer och användning av grupper, såsom vintervandring i grupp, då det oftast är bättre att alla sover i ett enda större tält, än att man sover i flera mindre tält. Ett större tält är bekvämare även då man tältar vid en campingplats eller vid någon sorts basläger.
Ett lättare tält passar bättre då du ska vandra, eftersom tunga tält är obekväma att bära längre sträckor. Tält för vandring är vanligtvis lättare än tält för camping och klarar av tuffare väderförhållanden. I detta blogginlägg kommer vi att fokusera på tält för vandring snarare än tält för camping.
Kom ihåg att vi även erbjuder hängmattor och tarpar som ett alternativ till tält.
Tältstorlek – hur många som ska sova i det
En viktig faktor att ta ställning till när du ska köpa tält är hur många personer som ska sova i det. Det hjälper dig att komma fram till hur stort tält du behöver. Vi har några praktiska filter som hjälper dig med det på våra tält-sidor.
Antalet personer kan vara olika på olika turer. Vissa vandringar gör man med en vän, där man delar tält, och andra gör man ensam. Därför är det bra om man kan kompromissa genom att köpa ett tält som passar för alla tillfällen eller om man köper fler än ett tält som passar för olika situationer.
Man måste inte alltid köpa ett tält som har plats för exakt ”rätt” antal personer. Flera tältmodeller har olika storlekar för olika antal personer, men viktskillnaden mellan t.ex. en modell som passar för två personer eller tre personer kan vara minimal: därför kan det löna sig att välja en som väger lite mer för att få mer plats och bekvämlighet.
Stor eller liten vestibul?
En vestibul är det skyddade området vid tältets ingång. Den kan användas för att förvara mat, laga mat eller för att sitta i tältet med kompisar medan man väntar på att det ska sluta regna.
Fjällräven Abisko Shape 3 i Sarek nationalpark.
En stor vestibul ger dig gott om utrymme för din utrustning, och om du är försiktig kan du även laga mat där. Tälttillverkare rekommenderar inte att man lagar mat inne i vestibulen, men om man är försiktig och dessutom ser till att ventilationen är god, kan det vara tillräckligt säkert.
Ett separat ytter- och innertält eller båda två i samma?
Det finns två olika koncept för kupoltält. Det ena är ett separat innertält med tältstängerna längs med innersidan. Det andra konceptet har ytter- och innertält som sitter ihop och där tältstängerna sitter inuti kanalerna längs med yttertältet.
I Marmot Tungsten UL 2P-tält fästs tältstängerna i innertältet. Först reser du innertältet och sedan fäster du ihop det med ett vattentätt yttertält. Tältet kan alltså användas som enbart innertält på sommaren, då det är varmt, så att du får god ventilation och skydd mot mygg.
Vissa kupoltält, som Fjällräven Abisko Dome 2, har tältstängerna i yttertältets kanaler som löper längs med tältets utsida. På så sätt reser man hela tältet på en gång. Det är praktiskt när det regnar, eftersom innertältet inte blir blött när du reser tältet. Du kan lossa det inre tältet från det yttre tältet, men du kan inte resa det inre tältet utan det yttre tältet.
I tunneltält brukar tältstängerna nästan alltid löpa längs med yttertältets insida.
Tunneltält eller kupoltält?
Ett av de viktiga besluten rör om man ska välja ett tunneltält eller ett kupoltält. Båda modellerna har såväl för- som nackdelar.
Tunneltält är nog den mest populära tälttypen, särskilt i Norden. Tunneltält har rymliga vestibuler, de har ett gynnsamt förhållande mellan vikt och volym, och när tältet är rest längs med vindriktningen och tältpinnarna och stormlinorna är på plats står det emot kraftiga stormvindar. Tunneltält är relativt långa, så det är ibland svårt att hitta en tillräckligt stor, jämn yta för att slå upp tältet på där du har tänkt tälta.
Fjällräven Abisko Shape 3 klarade av stormarna vid Sarek
Kupoltält har en fördel genom att dess struktur stödjer sig själv, vilket gör det möjligt att resa tältet på ett jämnt stenunderlag eller konstgjorda ytor (som träplattformar). Ett kupoltält tar dessutom mindre plats på marken, vilket gör det lättare att hitta en lämplig plats på trånga utrymmen. Kupoltält har oftast en liten vestibul eller ingen alls.
Tältets vikt
Tänk noga igenom tältets vikt innan du köper det. Vikt spelar en stor roll när du vandrar, särskilt om du går långa distanser per dag. Ett litet och lätt tält är även praktiskt om du är på cykelturer eller liknande.
Du bör tänka på hur mycket tältet för vandring väger. Det är mycket trevligare att bära ett lätt tält när du är på långa vandringar.
Här ser du ett Fjällräven Abisko Shape 3-tält under ryggsäcken, utan tältstänger.
Ett året-runt-tält eller ett sommartält?
Om du ska använda tältet året runt kan det vara klokt att tänka på om du vill köpa ett enda tält som du använder både på sommaren och på vintern eller om du ska köpa ett lättare tält att använda på sommaren och ett annat som du använder på vintern.
Budget!
Det är värt att tänka på att ett lite dyrare inköpspris kan löna sig i längden. Ett billigare tält kanske inte håller lika länge, särskilt inte om du kommer att använda tältet mycket. Risken finns också att du kommer att vara så pass missnöjd med ditt första tält-köp att du köper ett nytt tält och låter det gamla tältet ligga och samla damm. Å andra sidan, om du bara tänker använda tältet några gånger per år, lönar det sig nog inte att köpa den dyraste modellen.
Att resa ett tält och alla små detaljer
Hur man reser tältet skiljer sig åt från tält till tält. Två tält som liknar varandra kan ta mycket olika lång tid att resa. Det finns många små detaljer du behöver vara noga med: remmar, ingångar, dragkedjor och ventilation. När du är trött efter dagens vandring kan det vara tröttsamt med en massa fixande.
Du kommer snabbt att märka skillnaden mellan ett billigare och ett dyrare tält. Det rör sig dels om hållbarhet och kvalitet, och dels om att du kommer att märka att du får bra valuta för pengarna om du har satsat på ett dyrare tält när du väl har rest det.
Tältstänger
Det finns tältstänger av tre olika sorters material. De billigaste tälten, framför allt sådana som används på campingplatser, har tältstänger av glasfiber. Glasfiber är inte det mest hållbara alternativet och det är närmast omöjligt att fixa till dem på vandringen om de har gått sönder, utan du behöver byta ut hela tältstången.
Tält för vandring har oftast tältstänger av aluminium, och klarar av mer vind och är lättare än tältstänger i glasfiber. En tältstång av aluminium som går sönder under vandringen kan repareras.
De lättaste tälten har tältstänger av kolfiber. Tältstänger av kolfiber är dyrare, men de är även hållbarare än stänger av glasfiber.
Annat du behöver tänka på
Du kan få ditt tält att hålla längre om du är rädd om det och tar hand om det ordentligt. Du bör rengöra tältet innan du packar in det och försäkra dig om att det är helt torrt när du förvarar det hemma. Vissa tältmodeller har sömmar av ulltråd som först måste bli fuktiga och expandera för att sömmen ska bli tät. Därför bör du inte använda Seam Sealer (sömtätning) på ett nytt tälts sömmar, men du kan använda det för att täta sömmar på ett äldre tält.
Kontrollera även dragkedjorna så att de inte är smutsiga eller har sand eller lera i sig. Det är en bra idé att rengöra dragkedjorna med en tandborste någon gång ibland.
Vi har också en stor mängd tillbehör för tält: vissa tält har specialutrustning som exempelvis footprints. Footprint är en sorts skyddande markduk som du placerar under tältet. Duken ger en fuktbarriär och skyddar innertältets golv.
Det finns många olika typer av tält på marknaden, i olika prisklasser. Först kan det kännas överväldigande att välja, men du är välkommen att ta hjälp av våra friluftsexperter. Det finns alltid någon till hands som kan hjälpa dig, antingen i butiken eller i webbshoppen.
Du är välkommen att handla i vår webbshop och i våra butiker!
Läs mer:
Skötsel, förvaring och rengöring av tält (på finska)
Välj en sovsäck och ett liggunderlag — hur väljer du en funktionell matchning? (på finska)