
Mörka höstkvällar är ingen ursäkt för att stanna hemma på soffan. Lysdioder, även kallade LED-ljus, blir din räddning när solen inte längre lyser upp vandringsleden!
Pannlampor – eller närmare bestämt tekniken med LED-ljus – blir hela tiden bättre. En modern pannlampa är ljus, effektiv och bekväm att bära på huvudet. Tanken med att använda pannlampa är att du får fria händer, till skillnad från om du använder en ficklampa. Det finns en mängd olika pannlampor på marknaden, med pris som sträcker sig från lite över hundra kr till flera tusen kr. Hur vet man vilken pannlampa som är värd sitt pris?
Vi besökte butiken utanför Åbo för att få råd om hur man väljer rätt pannlampa. Vår friluftsexpert Pekka visade oss en mängd olika pannlampor (så kallade bas-pannlampor som finns tillgängliga i butiken) och förklarade att man bör välja pannlampa beroende på vad man tänker använda den till och att man därför bör tänka till lite innan man gör sitt val. Med Pekkas hjälp valde vi ut 10 pannlampor och passade sedan på att testa dem i skogen under natten.
Du bör skaffa rätt utrustning för den friluftsaktivitet som du tänker ägna dig åt. Om du tänker använda pannlampan för att gå ut och gå med hunden, vara vid din stuga, ha den som belysning när du tältar, eller om du bara vill synas i mörkret, räcker det med en enkel lågeffekt-modell. Det är ingen idé att betala extra för funktioner som du inte behöver.
Den SI-enhet som mäter en lampas ljusflöde kallas lumen, vilket har enhetssymbolen lm. En 200–300 lm-pannlampa räcker gott och väl för ovan nämnda grundläggande användning.
200–300 lm brukar räcka för att ta sig fram på väl utmärkta leder, men du behöver mer ljus än så om du behöver se längre än bara precis framför dina fötter. I sådana fall bör du fördubbla pannlampans ljusflöde till 400–600 lm.
Ett campingljus bör ha en bred ljusstråle, så att du kan se ett större område. Om du rör på dig eller av någon anledning behöver se längre fram behöver du en mer koncentrerad ljusstråle.
Det är svårare att navigera i skogen när du inte går på en stig. Då behöver du återigen fördubbla ljusstyrkan, till ca 1 000 lm. Så mycket behöver du också om du rör dig fortare. Traillöpning, orientering och cykling är aktiviteter där du rör dig fort, och då kan man inte ha för mycket ljus. Entusiaster och idrottsmän använder mycket kraftfulla ljuskällor, såsom pannlampor med hög effekt från Lupine.
En pannlampa används oftast bara för att ge lite ljus vid campingaktiviteter. En pannlampa med 200–300 lm räcker för vandring, om du inte planerar att vandra i mörkret. De egenskaper man önskar sig av ett campingljus är en god ljusstyrka, ett batteri som håller länge, och att det är kostnadseffektivt.
På en vandring märker du ofta att du klarar dig relativt bra utan någon pannlampa. En person med normal syn har oftast ett förvånansvärt bra mörkerseende. Hur mycket ljus man behöver beror på en mängd olika faktorer när man rör sig i naturen. Det kan bero på hur tät skogen är, hur fuktig marken är, mängden snö, om det är molnigt, månfas och vilken typ av terräng man rör sig i. Alla dessa faktorer kan påverka hur mörkt man uppfattar att det är.
Många undrar varför det finns pannlampor med rött ljus. Det röda ljuset har två syften. Vissa har kanske lärt sig från militära sammanhang att fienden inte uppfattar rött ljus lika lätt. Det är emellertid inte så vanligt att man behöver gömma sig för fiender när man är ute och vandrar. Rött ljus används oftast när man inte vill förstöra sitt mörkerseende. Man kan använda det för att titta på kartan eller för att lysa upp saker i närheten utan att blända sig själv eller dem som finns i ens närhet.
Ibland behöver du inget ljus för att se stigen, ibland behöver du bara ha det påslaget på lägsta inställningen, och ibland känns det som att du inte ser något alls, även om pannlampan borde lysa upp omgivningen mycket.
Petzl Zipka – en lampa med 300 lm
Zipka är en lite annorlunda lampa; den har inte det vanliga pannbandet, utan använder en jojo-liknande snöre. Lampan kan lätt placeras i fickan och har ett utdragbart snöre.
Zipka ger en bred stråle som passar bra när man campar eller behöver lysa upp den närmaste omgivningen. Zipka passar också bra när man går på en mörk led. Lampan har rött ljus och en lins med fosforescerande reflektor.
Zipka har 3 st AAA-batterier. Lampan utgör en del av serien Petzl Hybrid-konceptet, så den passar ihop med Petzl Core-batteriet som kan köpas till.
Ljusflöde och batteritid: 6 lm i 120 h, 100 lm i 9 h eller 300 lm i 2 h.
Petzl Bindi – en pannlampa med 200 lm
Bindi är en minimalistisk pannlampa som trots sin storlek är mycket kraftfull. Vi märkte knappast någon skillnad mellan Bindi och Zipka då vi testade dem på en mörk stig. Bindi har en stråle som är ungefär lika bred som Zipkas. Bindi är en praktisk pannlampa som är perfekt att ha i jackfickan vid oväntade situationer.
Bindi har ett inbyggt batteri som laddas med en usb-kabel som följer med vid köpet. Pannlampan har även rött ljus som främjar ditt mörkerseende samt kan justeras så att den passar för olika huvudstorlekar.
Ljusflöde och batteritid: 5 lm i 50 h, 100 lm i 3 h eller 200 lm i 2 h.
Petzl Tikka – en pannlampa med 300 lm
Den legendariska pannlampan Tikka har uppdaterats och ingår i hybrid-konceptet nu i höst, så att ett Petzl Core-batteri kan köpas till separat.
Såväl Tikka som Zipka har en lins med fosforescerande reflektor. Den gör pannlampan enklare att hitta i mörkret, exempelvis i ett tält mitt i natten. I likhet med de andra lamporna har Tikka en bred ljusstråle. Vi upplevde inte att skillnaden var särskilt stor mellan den och de andra när vi befann oss på stigen. Ljusflöde och batteritid: 6 lm i 120 h, 100 lm i 9 h eller 300 lm i 2 h.
Ledlenser MH2 – en pannlampa med 100 lm
Även om MH2 har en mindre kraftfull ljusstråle, använder den Ledlensers optik och reflektorer som håller mycket hög kvalitet, vilket resulterar i att strålen blir mycket intensiv. Strålen kan justeras och du kan se långt, trots att ljuset är relativt lågintensivt. Strålen är inte lika vid som Zipkas eller Bindis även då man ställer in den på att vara så vid som möjligt.
Pannlampan säljs med 3 AAA batterier. Ljusflöde och batteritid: 15 lm i 40 h eller 100 lm i 10 h.
Om du behöver navigera och röra dig fort i mörkret, oavsett om det är i form av löpning, skidåkning eller cykling, behöver du dubbla mängden ljusflöde, jämfört med den som anges vid pannlamporna här ovan.
Om man vandrar på hösten eller vintern, då det börjar bli riktigt mörkt på kvällarna, bör man ha en kraftfull lampa. Du bör även överväga att ta med dig en extra, om den lampa du har tänkt använda går sönder. På så sätt har du också två separata lampor: en för när du förflyttar dig och en annan som du kan använda på den plats där du campar.
Batterier tar ju dessutom slut förr eller senare, och det bör du tänka på. Tänk också på vad som skulle hända om batterierna skulle ta slut när du är ute i vildmarken. Om du använder en pannlampa med inbyggt batteri, kan du ladda det med en power bank. Har du en extra lampa, eller kanske reservbatterier? Du kan ersätta batterierna i Petzl hybrid-koncept-seriens pannlampor med alkaliska batterier.
Petzl Actik Core – en pannlampa med 450 lm
Denna är en nyare Actik Core-modell, så den har ett Petzl Core-batteri på insidan. Du kan även använda tre stycken AAA-batterier i pannlampan. Denna pannlampa genererar mycket mer ljus än de enklare modellerna.
De tre LED-ljusen gör pannlampan mycket mångsidig. Du kan använda den energisnåla 6 lm LED-strålen vid tältet. När du ökar effekten aktiveras den smala LED-strålen, vilket låter dig se längre. Vid full styrka tänds båda LED-ljusen: ett fokuserar på att lysa framåt, medan det andra ger en bredare ljusstråle som lyser upp närområdet. Det tredje LED-ljuset ger rött ljus.
Ljusflöde och batteritid: 6 lm i 130 h, 100 lm i 8 h eller 450 lm i 2 h.
Fenix HM50R – en pannlampa med 500 lm
HM50R gav oss ett förvånansvärt kraftigt ljus vid testningen. Strålen är relativt vid, vilket gör den lämplig på campingplatsen. Denna lampa gör det lätt att se stigen, och den fungerar även hyfsat väl vid navigering i tätbevuxen terräng.
Det som utmärker denna pannlampa är att du kan lossa den från pannbandet, så att den kan användas som en förvånansvärt kraftfull mini-ficklampa. Lampan har kapslingsklass ip68, vilket innebär att den är dammtät och vattentät (den kan sänkas ned upp till 2 m under vatten). Pannlampor har vanligtvis bara kapslingsklass IPX4, vilket innebär att de är striltäta. Förpackningen innehåller även en extra o-ring för tätning. Pannbandet har en silikonrand som håller pannlampan på plats även vid löpning.
Ljusflöde och batteritid: 4 lm i 90 h, 130 lm i 10 h eller 500 lm i 2 h.
Fenix HM65R Superraptor+ – en pannlampa med 1 400 lm
Om du behöver tillräckligt mycket ljus för traillöpning, skidåkning eller cykling, då är detta helt rätt val! Vi testade Superraptor vid traillöpning: ljuset var tillräckligt även vid ett tekniskt spår. Denna pannlampa är utmärkt även när man ska navigera i vildmarken. Lampans rem sitter bra på plats även under löpning.
En annan praktisk detalj med lampan är att den har två LED-ljus. Det finns en vid ljusstråle som lämpar sig väl för användning på campingplatsen och en smalare stråle med kraftfullare LED som passar bra när man förflyttar sig. De båda LED-ljusen aktiveras av var sin knapp, så det är lätt att använda dem precis som du vill.
Ljusflöde och batteritid med ett 18650- batteri (pannlampan går även att använda med två CR123A-batterier):
Vid ljusstråle: 8 lm i 300 h, 130 lm i 13 h eller 400 lm i 4 h.
Smal ljusstråle: 30 lm i 97 h, 400 lm i 4 h eller 1 000 lm i 2 h.
Petzl Swift RL – LED-pannlampa med 900 lm
Den är inte riktigt lika kraftfull som Superraptor, men det kompenseras av pannlampans främsta egenskap: dess reaktiva ljusteknik, där lampan har en ljussensor som låter lampan anpassa sin effektivitet efter omgivningens ljusförhållande! Denna funktion förlänger batteritiden avsevärt, och gör att du slipper mixtra med pannlampan.
Vi testade pannlampan då vi läste en karta: den halverade verkligen ljusstyrkan automatiskt. Mängden ljus räckte dessutom till traillöpning.
Ljusflöde och batteritid:
Standard-läge: 10 lm i 100 h, 200 lm i 5 h eller 550 lm i 2 h.
Reaktivt läge: 100 lm i 10–50 h, 300 lm i 5–40 h eller 900 lm i 2–30 h.
Även om vi framför allt ville guida dig i djungeln av pannlampor, vill vi också passa på att nämna att även ficklampor har utvecklats väldigt mycket de senaste åren. Nu behöver du inte längre oroa dig över att ficklamporna ska vara stora som basebollträn. Nu för tiden kan en liten ficklampa som knäpps fast i ditt bälte vara rejält kraftfull!
Du kan använda en kraftfull ficklampa när du rör dig i mörkret samtidigt som båda händerna är fria. Då kan en pannlampa användas som kompletterande ljus, vid behov. Vi testade den kombinationen när vi vandrade i skogen, så att pannlampan lyste upp området där vi skulle sätta fötterna, medan ficklampan fick lysa upp en längre sträcka framför oss. Det fungerade jättebra!
Fenix PD36R – en 1 600 lm-ficklampa
En ficklampa med rejält drag i! Denna ficklampa kan bäras i bältet, i det medföljande höljet, eller fästas i skjortans bröstficka med hjälp av klämman.
Ficklampan kan användas längre eftersom den kan utrustas med ett större batteri än en pannlampa. Ficklampan har ett 5 000 mAh litiumjon-batteri.
Ljusflöde och batteritid: 30 lm i 115 h, 350 lm i 8 h och 24 minuter eller 1 600 lm i 2 h och 50 minuter.
Ledlenser MT14 – en 1 000 lm-ficklampa
MT14 är inte lika liten som PD36R, även om även den är en väldigt liten ficklampa. PD36R lyser i och för sig starkare än MT14, men den sistnämndas större storlek och bättre optik fick ljusstrålen att bli effektivare än PD36R:s vid vårt snabba test. Precis som vanligt vid Ledlensers lampor är strålen enkel att anpassa, även med en enda hand!
Ficklampan säljs tillsammans med ett hölje att fästa på bältet och ett vristband. Höljet man fäster på bältet har ett praktiskt kardborreband och en tryckknapp, som gör det lättare att fästa höljet vid bältet utan att knäppa upp bältet.
Ett 4 900 mAh litiumjon-batteri försörjer lampan med ström. Ljusflöde och batteritid: 10 lm i 192 h, 200 lm i 20 h eller 1 000 lm i 9 h.
Det finns dessutom fler tillbehör än lampor som kan vara bra att ha när man är ute i mörkret. Vårt sortiment inkluderar pannlampor, ficklampor och andra typer av lampor samt belysnings-tillbehör. Vi har även ett brett utbud av reflektorer och reflexer från Huomio, LifeSaver med flera.
Vi vill också passa på att nämna att vårt stora urval inkluderar cykelbelysning av hög kvalitet, såväl fram- som baktill. Vi har dessutom belysning i lyktform för vandring som kan placeras på bordet eller hängas i tältet eller vindskyddet. Black Diamond har Moji Charging Station Lantern / Portable Power, som även fungerar som en power bank.