
Funderar du på att köpa ett nytt tält? Vår friluftsexpert Mikko ger dig råd om vad du bör tänka på när du väljer tält.
Att köpa ett tält är en av de dyraste investeringarna för en vandrare. Det är därför viktigt att noga överväga vilken typ av tält som passar dig bäst. Vid valet av tält är det flera faktorer att ta hänsyn till, såsom användningsområde, planerade resmål, årstid, antal personer, personliga preferenser, vikt och pris.
Ett bra tält håller länge, går inte sönder så lätt och kan ha ett bra andrahandsvärde.
Mikko arbetar som friluftsexpert i vår butik i Kuninkoja och har nästan 20 års erfarenhet av att hjälpa vandrare. Mikko är en välkänd figur för många av våra kunder och bidrar som expert i våra guider för friluftsliv.
Välj rätt tält för rätt aktivitet. Vårt tältutbud är indelat i fyra kategorier: familje- och campingtält, vandringstält, tarps och vindskydd.
Hawu 4-tält i Muddus nationalpark, Sverige.
Familje- och campingtält passar för scoutverksamhet, familjer och grupper, till exempel för vintervandringar där det ofta är praktiskt att använda ett större tält istället för flera mindre. Ett stort tält ger också mer bekvämlighet på campingplatser eller vid basläger.
För vandringar bör du dock välja ett lättare tält eftersom ett tungt tält är obekvämt att bära under längre sträckor. Vandringstält är ofta lättare än tält avsedda för camping och tål tuffare väder. Denna guide fokuserar främst på tips för att välja ett vandringstält.
Som alternativ till tält erbjuder vi också hängmattor och tarpar som skydd. I det här inlägget fokuserar vi dock på frågor som specifikt rör tält.
En av de viktigaste faktorerna vid köp av tält är antalet personer som ska använda det. På vår webbplats kan du enkelt filtrera tält efter antal personer.
Antalet personer kan variera beroende på vandring. Ibland delar du tält med en vän, och ibland behöver du ett tält för ensambruk. Du kan antingen kompromissa och köpa ett tält som fungerar för flera situationer eller investera i flera tält för olika behov.
Det kan också vara värt att överväga ett tält med en större kapacitet än nödvändigt. Exempelvis kan skillnaden i vikt mellan ett två- och trepersonstält vara minimal, medan extra utrymme kan öka komforten avsevärt.
Ett absid är tältets förvaringsutrymme, som kan användas för att förvara utrustning, laga mat eller som en plats att vänta ut regnet.
Fjällräven Abisko Shape 3 i Sareks nationalpark, Sverige.
Ett stort absidutrymme rymmer både utrustning och matlagning. Det är dock viktigt att säkerställa god ventilation om du använder en brännare inne i tältet.
Kupoltält finns i två varianter:
Tunnelmodeller har oftast tältbågarna placerade i yttertältets tunnlar.
Till exempel, i MSR Elixir-tälten fästs bågarna i innertältet, vilket innebär att innertältet sätts upp först, följt av ett separat, vattentätt yttertält. Under varma sommardagar kan tältet användas enbart med innertältet för maximal ventilation, samtidigt som det skyddar mot myggor.
I vissa kupoltält, som Fjällrävens Dome-tält, träs bågarna genom kanaler på yttertältet, vilket gör att hela tältet kan resas på en gång. Detta är särskilt användbart i regnigt väder eftersom det minimerar risken för att innertältet blir blött under uppsättningen. Även om innertältet kan kopplas loss från yttertältet, kan det inte resas separat utan yttertältet.
I tunneltält träs bågarna nästan alltid in i kanaler på yttertältet.
Tunnel- och kupoltält har sina fördelar och nackdelar:
Tunnelmodeller är populära i Norden, tack vare sitt rymliga absidutrymme och goda vikt- och volymförhållande. De är stabila i stormar men kräver en plan, stor yta för uppsättning.
Fjällräven Abisko Shape 3-tunneltältet fungerade utmärkt under en blåsig resa i Sarek.
Kupoltält är självstående, vilket gör dem enkla att sätta upp på hårda underlag som klippor eller trädäck. De tar också mindre markyta, men absidutrymmet är ofta mindre eller saknas helt.
Lätta tält är särskilt viktiga för längre vandringar eller cykelresor, där varje gram spelar roll. Kontrollera tältets vikt och packstorlek innan köp.
När du väljer ett vandringstält är det viktigt att kontrollera vikten, eftersom ett lätt tält är mycket bekvämare att bära på långa vandringar. På bilden syns Fjällräven Abisko Shape 3-tältet packat under en ryggsäck utan tältpinnarna.
Du kan hitta ultralätta tält i vår avdelning för ultralätt vandringsutrustning.
Om du tänker använda tältet året runt bör du överväga om ett enda tält ska täcka alla behov eller om du ska investera i ett lättare tält för sommaren och ett robustare för vintern.
Det kan löna sig att satsa på ett dyrare tält med hög kvalitet. Ett billigare tält kan ha kortare livslängd, vilket kan bli dyrare i längden.
Att sätta upp tält kan variera avsevärt. Även två tält som ser väldigt lika ut kan skilja sig markant i hur snabbt och enkelt de kan resas. Tält har också många små detaljer, som spännlinor, dörrar, dragkedjor och ventilationsfunktioner. Under en vandring, när du är trött, kan all extra krångel kännas frustrerande.
Efter att ha satt upp både ett dyrare och ett billigare tält av liknande modell några gånger, märker du snabbt – utöver hållbarhet och kvalitet – många små faktorer som motiverar det högre priset.
Tält använder vanligtvis pinnar tillverkade av ett av tre material:
Glasfiberpinnar:
Dessa finns i de billigaste tälten, som främst är avsedda för camping på fasta platser. Glasfiberpinnar är inte det mest hållbara alternativet, de är ofta svåra eller omöjliga att reparera i fält och måste ersättas om de går sönder.
Aluminiumpinnar:
Vanliga i vandringstält, aluminiumpinnar är lättare och mer vindresistenta än glasfiber. De kan dessutom repareras under en vandring vid behov, vilket gör dem till ett mer pålitligt val för seriöst friluftsliv.
Kolfiberpinnar:
Används i ultralätta tält. Kolfiberpinnar är dyrare men hållbara och perfekta för dem som söker den lättaste möjliga utrustningen.
Underhåll och livslängd:
Ett tält kan hålla mycket längre om det används varsamt och underhålls regelbundet. Rensa alltid bort skräp innan du packar ihop tältet och se till att det är helt torrt innan du förvarar det hemma.
Bomullstråd i sömmarna:
Vissa tältmodeller använder bomullstråd i sömmarna. Tråden sväller när den blir blöt, vilket gör sömmarna vattentäta. På grund av detta bör du inte använda Seam Sealer på ett nytt tält. För äldre tält kan Seam Sealer dock användas för att förbättra sömmarnas täthet vid behov.
Skötsel av dragkedjor:
Kontrollera dragkedjorna regelbundet för att säkerställa att ingen smuts, sand eller lera fastnar i dem. Rengör dragkedjorna då och då med en mjuk borste, till exempel en tandborste, för att hålla dem i gott skick.
Extra tillbehör:
Vi erbjuder också ett sortiment av tälttillbehör. Vissa tält är kompatibla med tillbehör som footprints – slitstarka markskydd som placeras under tältet. Footprints skyddar tältgolvet mot ojämna eller steniga underlag och hjälper till att hålla fukt borta vid camping på blöt mark.
Det finns många olika typer av tält på marknaden i en mängd olika prisklasser. Att välja rätt tält kan kännas överväldigande i början, men det är där våra friluftsexperter kan hjälpa till. I våra butiker får du alltid råd och vägledning inför ditt tältköp.
Här hittar du alla våra vandringstält.
Den här artikeln har översatts med hjälp av artificiell intelligens.