
När hösten blir kyligare och regnet börjar falla är det inte alltid lockande att ge sig ut på utflykt. Men även mörkret och höstens bästa stämningar kan njutas av. Att tillbringa en kväll vid en grillplats under en vindskyddad laavu skapar verkligen stämningsfulla och oförglömliga stunder.
Allmänna grillplatser och laavur används av flera besökare och är till för allas bruk – det går inte att reservera en laavu bara för sig själv. De mest fridfulla laavuerna brukar dock finnas lite längre bort, efter en längre promenad, och det kan vara värt att leta efter sådana i närheten av ens hemtrakter.
Om du planerar att övernatta är det alltid bra att ta med ett eget tält eller annan övernattningsutrustning, så att det inte blir för trångt vid laavun. Matlagning brukar dock nästan alltid få plats vid laavuns eldstad, särskilt om man samarbetar öppet och smidigt med andra som använder laavun.
Skräp ska alltid samlas ihop och tas med hem. Biologiskt nedbrytbart avfall kan oftast lämnas i utedassen, och vissa papper och kartonger kan brännas i eldstaden, men kom ihåg att många förpackningar innehåller aluminium, som inte brinner. Ta därför alltid med en soppåse – en praktisk och tät torrpåse fungerar utmärkt för detta ändamål.
Det är smart att förbereda maten så långt som möjligt hemma. Grönsaker kan hackas i förväg, och en stor del av förpackningsavfallet kan lämnas kvar hemma. Packa ingredienserna i egna burkar eller påsar. Med hjälp av packlistor blir det dessutom lättare att komma ihåg allt som behövs för utflykten.
Ofta blir man rejält hungrig under promenaden till laavun. Det kan vara en bra idé att planera en snabb förrätt som hjälper till att stilla den värsta hungern och undvika hungerirritation.
Även om det ofta är bråttom att få igång elden när man kommer fram till laavun, behöver man inte stressa. Att göra upp en eld är en trevlig aktivitet som alla kan delta i tillsammans. För en eldutflykt är det bra att välja kläder som inte tar skada av gnistor och där röklukten inte gör så mycket. Syntetiska material brinner ofta lätt, medan ull är bättre på att stå emot gnistor.
Till laavuer bärs det ofta gamla tidningar som tändmaterial, men de brinner väldigt dåligt om de blivit fuktiga, och lämnat skräp kan spridas i naturen. Genom att lära sig att hugga ved och tälja späntstickor kan man ofta få elden att tändas både snabbare och säkrare. Det är också roligt att öva sig på att tälja späntstickor, och det är en fin gest att lämna några färdiga stickor vid laavun till nästa besökare. En frusen vandrare blir verkligen glad när det redan finns färdigt tändmaterial som väntar.
Hestras handskar är alltid bushcraft-godkända.
Det är bra att ta med sig eldhandskar och en vass kniv. Många gillar också att bära med sig en egen liten yxa. Vid eldstäder finns det ofta huggkubbar och yxor, men ibland är de i dåligt skick eller helt trasiga.
Det är värt att lära sig tända en eld med tändstål – det blir ett roligt inslag i programmet. Om du redan är en mästare på detta kan du passa på att lära ut färdigheten till någon i sällskapet. Det är också en bra idé att bege sig till laavun i gott sällskap med familj eller vänner, då blir upplevelsen ännu trevligare.
Mörkret faller tidigt på hösten, och det finns gott om tid att pyssla vid laavun. Tiden går snabbt när man njuter av god mat vid elden. I ett sällskap fungerar det smidigt att göra det som ett knytkalas – dela upp matlagningen mellan alla i gruppen, så får alla också tid att sitta ner och njuta.
När man lagar mat tillsammans är det viktigt att tänka på hygienen. En första hjälpen-låda är alltid bra att ha med sig.
Förrätt
Vik dem till trekanter, packa ner dem och grilla dem som det första du gör vid elden. En snabb och läcker start på måltiden!
Quesadillas stekta i halster
Två tortillas per person, och hungern stillas snabbt för en stund. Nu blir det lättare att i lugn och ro laga resten av maten.
Huvudrätt
Efter förrätten finns det gott om tid att laga huvudrätten i lugn och ro. Över öppen eld, eller till och med med en Trangia, kan man skapa en “utflyktsugn” där man till exempel kan grädda en smakrik pizza!
Pizza över öppen eld
Botten (8 pannpizzor):
Du kan förbereda degen hemma och packa den i en återförslutningsbar påse. Alternativt kan du ta med ingredienserna och blanda degen på plats vid laavun.
Blanda torrjästen med fingervarmt vatten, tillsätt salt och olja. Rör ner mjölet och låt degen jäsa i minst en halvtimme.
Det är riktigt roligt att göra pizza över öppen eld, och varje pizza kan göras unik. Genom att ta med allas favorittillbehör kan du vara säker på att alla kommer att uppskatta den här måltiden.
En riktigt god tomatsås är pricken över i:et på pizzan. Detta kan göras med liten ansträngning.
Tomatsås:
Blanda kryddorna och örterna med de krossade tomaterna och låt såsen sjuda långsamt för att reducera vätskan.
Toppingar:
Endast fantasin sätter gränser för toppingen på den perfekta eldpizzan.
Vegetarisk färs bör stekas lätt över elden och kryddas efter smak. BBQ-sås kan ge en härlig extra smak. Löken kan stekas i förväg eller läggas på pizzan rå, beroende på vad du föredrar.
En gjutjärnspanna fungerar bäst för detta. Klipp ut ett bakplåtspapper i samma storlek som pannan och lägg det under pizzabotten – detta förhindrar att botten fastnar och bränns.
Bred ut tomatsåsen och toppingen på pizzan. Detta kan göras direkt när botten redan ligger i pannan och är på elden. Lägg sedan ett lock på pannan för att skapa en “utflyktsugn”. Till detta kan du använda en annan stekpanna, ett lock eller till och med aluminiumfolie. På så sätt gräddas pizzan även från ovan.
Nu har du den bästa pizzan någonsin i dina händer!
Efterrätt
När huvudrätten har sjunkit ner är det dags att börja förbereda efterrätten.
Stekt brödost med kolasås
Det här är en efterrätt som får smaklökarna att jubla!
Stek osten mjuk i en gjutjärnspanna, tillsätt grädde och kolasås. Garnera med bär och sylt. Njut och glöm inte bilderna för sociala medier!
Kvällsmysextra
Det är säkert redan mörkt nu. Tänd några ljus eller lyktor och njut av den mörka naturen. Vid lägerelden kan ni också värma glögg för att hålla värmen.
Hemmablandad lägereldsglögg
Lägg kryddorna och vattnet i en kastrull. Koka upp snabbt och låt vätskan dra. Det här är bäst att göra direkt när elden har tänts.
När kryddvätskan har fått smak, tillsätt fläderblomssaftkoncentratet och värm upp det. Njut ur en kåsa och känn in det härliga livet.
Här är några tips för en stämningsfull kväll vid vindskyddet. Vi har också gjort en video om matlagning och att tända elden. Du hittar automatiska undertexter på svenska på YouTube.
Här hittar du matlagningsutrustning. Du kan använda filtren för att enkelt söka om du behöver något specifikt.