
I år har det blivit ännu tydligare hur viktig naturen är för oss finländare. Naturen välkomnar oss alltid med öppna armar och erbjuder en mångsidig miljö för rekreation, friluftssport eller bara en lugn stund bort från vardagen.
Oavsett om du tar en promenad, en dagsutflykt eller ett övernattningsäventyr, är naturen alltid nära. Finland har 40 nationalparker, många friluftsområden och lättillgängliga närskogar där vi kan njuta av våra allemansrättigheter.
I nationalparker, rekreationsområden och vid nyttjande av allemansrätten har vi friheten att röra oss och njuta av en mängd friluftsaktiviteter som vandring, traillöpning, paddling, skidåkning och cykling. Men det finns regler som hjälper till att bevara naturen för alla. Dessa riktlinjer hjälper oss att skydda våra friluftsområden – ingen av oss vill ju skada de platser vi älskar.
Som en finsk friluftsbutik tar vi på Scandinavian Outdoor ansvarsfullt friluftsliv på allvar. Här är fem saker att alltid ha i åtanke:
När vi rör oss i naturen utan att skada den, är vi redan på rätt väg. Men det är inte alltid enkelt – det är viktigt att lära sig de lokala reglerna för området du besöker. Reglerna skiljer sig beroende på om du vandrar på allmän mark, i en nationalpark, ödemarksområde eller naturreservat.
Webbplatsen luontoon.fi från Forststyrelsen är en omfattande resurs som varje vandrare bör utforska.
Några viktiga tips:
Vid eldstäder:
Nationalparker är främst till för att skydda naturen – inte lekplatser. Naturen ger oss grundläggande behov som ren luft och vatten. Utan biologisk mångfald är livet inte möjligt. Låt oss ta hand om den.
Områden med mycket fottrafik är känsliga för erosion. Håll dig till markerade leder för att minska påverkan. Det är också säkrare och minskar risken att gå vilse.
I naturreservat är vissa områden helt avstängda – särskilt under fåglars häckningstid. Kolla alltid restriktioner i förväg, eftersom leder inte alltid är markerade på plats. Att studera kartor i förväg förbättrar din tur och hjälper dig att hitta utsiktsplatser och förstå terrängen bättre. Du kan använda papperskartor, skriva ut egna, använda GPS eller ladda ner friluftsappar till mobilen.
För paddlare: använd inte privata bryggor och håll 50 meters avstånd till privata stränder. Cykling är inte tillåtet överallt – kontrollera i förväg var cykling är tillåten.
Vad är bättre än att sova ute i naturen? I Finland är det ganska fritt att tälta, men det finns begränsningar. Kontrollera reglerna för det område där du planerar att övernatta – ofta finns ingen skyltning på plats.
I nationalparker:
Allemansrätten gäller inte fullt ut – övernattning är bara tillåten på särskilda platser. Du får inte slå upp tält eller hängmatta var som helst. Tältplatserna är markerade på nationalparkskartor. Varje park har sina egna regler – bekanta dig med dem i förväg.
Allemansrätten:
Du får tälta tillfälligt där tillträde är tillåtet. Läs mer här.
Ha alltid med eget skydd – även om du planerar att sova i vindskydd eller ödestuga, kan dessa vara fulla. I nödfall är ditt skydd en viktig säkerhetsutrustning. Läs mer om ödestugetikett här.
I naturreservat:
Tältning är ofta förbjuden och gränser måste kollas på karta. Tyvärr finns reglerna inte alltid online. Vid osäkerhet – anta att övernattning inte är tillåten.
Detta kan låta självklart, men tyvärr hittas fortfarande skräp i naturen. Ta alltid med ditt eget avfall. De flesta utflyktsmål saknar avfallshantering – och även där det finns, undvik att överbelasta systemet.
Lär barn att hålla koll på godispapper och sugrör. Lätta föremål blåser lätt iväg och skräp kan ramla ur öppna fickor. Ta med en skräppåse eller ha en särskild ficka för skräp.
Askbehållare och brandsläckningshinkar vid vindskydd är inte till för sopor. Det räcker att en person använder dem fel, så börjar fler göra det. En ansvarsfull vandrare plockar också upp andras skräp när det är möjligt.
Lägereldar är mysiga och kul att laga mat på, men en ansvarsfull vandrare använder stormkök när det är möjligt. Vedlogistiken är dyr, och veden bör användas sparsamt.
Eld får bara göras med markägarens tillstånd och aldrig under varning för terrängbrand. I nationalparker får eld bara göras på angivna eldstäder med tillhandahållen ved. Du kan kontrollera varningar via Meteorologiska institutets app. Vissa nationalparker har takförsedda eldstäder med skorsten som kan användas även vid varning, men försiktighet krävs alltid.
Stormkök ger mer frihet. Det kan användas även under eldförbud (gäller ej stickvedskök) och gör det möjligt att laga mat utanför eldplatser. Du slipper trängas vid populära eldstäder och är självförsörjande om veden tar slut.
Klicka här för en fullständig guide till val av stormkök.
Detta kan kännas mycket för nybörjare, men reglerna är lätta att lära sig. Nyckeln är förberedelse – det mesta står inte skyltat i terrängen. Det är vandrarens ansvar att följa reglerna.
När du väl är ute blir reglerna snabbt en andra natur. Om vi alla följer dem förblir naturen njutbar för alla. Vi är många som vistas i naturen – på olika sätt. Med vänlighet mot varandra kan vi alla njuta av naturen i fred och på vårt eget sätt.
Personalen på Scandinavian Outdoor önskar dig trevliga och säkra vandringar!