Kikare och tubkikare för naturälskare
Vad betyder siffrorna på kikare?
I samband med kikare finns det alltid en kombination av siffror, t.ex. 8 x 21 eller 10 x 42. Det första talet anger kikarnas förstoring, medan det andra anger diametern på frontlinsen.
Förstoring
Hög förstoring kan låta lockande. I praktiken rekommenderar vi en förstoring på 6-10 gånger för handhållna kikare. Effekten är densamma som när du zoomar med en kamera: ju större bilden blir, desto känsligare blir den för skakningar. Med en förstoring över 10 gånger kan handrörelser göra bilden suddig, och därför rekommenderas att använda ett stativ eller en så kallad “Finnstick”. Förstoringen påverkar också prestandan i dåligt ljus. Kikare med hög förstoring är svåra (och dyra) att göra effektiva i svagt ljus.
Frontlinsens diameter
Denna siffra påverkar naturligtvis kikarnas storlek, men även deras prestanda i svagt ljus: små frontlinser samlar inte in tillräckligt med ljus för att fungera bra i skymning. De bästa kikarna för skymning har linser som är minst 50 mm. Redan 42 mm-linser har mycket bättre ljusegenskaper än kompakta kikare med 20- eller 25 mm-linser.
Vilken kikare bör du köpa?
För vandring är kompakta små kikare ett bra val. De är lätta att bära med sig och presterar bra i dagsljus. En förstoring på 6-10 gånger är lämplig. För fågelskådning och mer aktiv användning rekommenderar vi kikare med 8-10 gångers förstoring och en frontlinsdiameter på 32-50 mm. För båtanvändning bör kikarna vara vattentäta, och förstoringen bör inte överstiga 7 gånger. Eftersom större kikare är lätta att ha med sig i båten, är en bra storlek på frontlinser 50 mm.
Vad kostar de?
När du väljer kikare från vårt sortiment får du vad du betalar för: billigare modeller är lämpliga för sporadisk användning i torra och ljusa förhållanden. De hjälper till att identifiera en fågel i trädgården. Med högre pris blir bilden skarpare och färgåtergivningen bättre, bilden blir ljusare, synfältet vidgas, kikarna blir vattentäta och kan användas med glasögon. Dyrare kikare håller bättre i dåliga förhållanden och bibehåller en klar bild år efter år eftersom de är dammtäta. De billigaste kikarna kan förlora upp till 55% av inkommande ljus, medan de dyraste endast förlorar ca 5%.
Vattentäthet
Vattentäta kikare förhindrar problem inte bara vid direkt kontakt med vatten utan också i dimmiga förhållanden och när temperaturskillnader orsakar kondens på kikarnas yta. Vattentäta kikare är alltid också dammtäta. Vanliga kikare samlar med åren på sig finfördelat damm, vilket försämrar bildkvaliteten.
Motljusskydd/ögonmusslor
När kikare har nedskruvbara eller vikbara motljusskydd kan glasögonbärare använda kikarna utan att ta av sina glasögon. Vik bara ned skydden och placera kikarna mot glasögonen. Här finns stora skillnader mellan modeller: ju bredare synfält kikarna har, desto bättre fungerar de med glasögon.
Prestanda i svagt ljus
För bra prestanda i skymning, välj kikare med stora frontlinser och låg förstoring. T.ex. är 7x50-kikare betydligt bättre i skymning än 8x32-kikare, så länge de är i ungefär samma prisklass. Kompakta kikare med små linser fungerar bra endast i dagsljus.
Porroprisma eller takprisma?
I porroprismakikare böjer ljuset av, vilket gör att kikarna inte är raka utan ser “gammaldags” ut. Porroprismakikare är billigare att tillverka, så i samma prisklass kan du få bättre kvalitet med porroprisma än med takprisma. Takprismakikare är däremot mer kompakta och enklare att bära med sig.