Vandringskängor


Alla 58 produkter

Vandringsskor är ett av de viktigaste redskapen i din vandring- eller backpackingtur. Vriststöd och en styv sula hjälper dina vrister att hålla sig i ett stycke och hålla fötterna igång till och med vid omfattande användning. Smalare, mer flexibla stövlar och skor tjänar dig i lättare terräng och när du har måttliga belastningar på ryggen. När du lägger märke till en bokstav som A, B, B/C eller C i sammanhang med en stövel eller sko, så kan se hur styv den är: A ligger nära en löparsko, B är bra för steniga stigar och C är redo för stenar och stenblock medan du bär en tung packning.

När du testar ett par vandringsskor på fast platt terräng, t.ex. ett golv eller på asfalt, kommer du känna att skorna är … ja, lite för stel. När du kommer ut i terrängen, emellertid, kommer du att dra nytta av deras styvhet på ett nytt sätt, speciellt när du bär lite vikt på ryggen. Eftersom dessa skor samlar kilometer (eller miles, om du vill), kommer du märka att de blir lite mjukare och mera fogliga eftersom deras läderpaneler anpassar sig till belastningen. De flesta vandringsskor som säljs i Nordiska länder är utrustade med en vattentät membran.

Populariteten hos Gore-Tex-skor är främst baserad på de fuktiga förhållandena i Norden; där gummistövlar eller wellingtons brukade vara de facto-valet för utomhusmänniskor. En modern vandringspjäxa kommer inte bara att hålla fötterna torra utan också ge dina anklar det stöd de behöver när du går, kanske redan lite trött, med en tung last i stenig terräng.

För vissa förhållanden är ett icke-membranalternativ det man ska gå för och därför hittar du dem i vår samling också. Många vandringsskor har en styvhetsklassificering. Detta berättar för dig hur stödjande och styva stövlarna är. A- och A/B-klassens stövlar är lämpliga för dagsutflykter och lätt backpacking; B, B/C- och C-klassens stövlar är hemma i mer krävande förhållanden, speciellt med en tung ryggsäck.

Vissa tillverkare har sina egna styvhetsbetyg, men vi strävar alltid efter att berätta de bästa användningarna av varje pjäxmodell. Styvheten hos en känga refererar inte bara till hur mycket vriststöd de ger utan också till styvheten i deras mellansula när det gäller vridning och fram-bak-styvhet. Även de styvaste skorna kan justeras till mer måttliga förhållanden tack vare sina avancerade snörningssystem, möjliggörs oberoende justering av foten och fotleden. Genom att ta hand om dina stövlar får du dem att hålla länge. Särskilt om stövlarna är utsatta för träsk eller våtmark eller havsvatten; det är bäst att skölja dem med färskt vatten när du kommer hem.

Det är också en bra idé att svepa eller borsta bort smuts eller lera av dem när du är färdig med vandringen. Alla läder och textilytor på våra vandringsskor är fabriksimpregnerade för att vara vattenavvisande. Detta skyddar dig inte bara från vatten utan hjälper också till att hålla materialets andning: om ytan blir genomvattnad, finns det ingen chans för de underliggande lagren att bli av med fukten från fötterna. Denna impregnering har egen livscykel, och när det försvinner bör du behandla dina stövlar med en uppfriskande dos av vårdprodukter.

Med en helt ny stövel så ser du att vattnet kommer att rinna av ytan medan en äldre stövel kan visa tecken på omedelbart att ta in fukten. När du ser att dina stövlar suger åt sig all tillgänglig fukt, då är det dags att skaffa sig lite vårdprodukter. Med lädermaterial som vaxar läder är också en bra idé, då det fräschar upp läder och förhindrar att det torkar. Meindl, Nikwax och Lowa gör utmärkta skovårdsprodukter för denna användning och de gör det möjligt för dig att hålla dina dyrbara stövlar i skick.

Var uppmärksam på om en produkt är lämplig för Gore-Tex eller andra membran: vi nämner alltid detta i beskrivningen av vårdprodukter. Ta hand om dina stövlar - dina fötter kommer att tacka dig! Om du tänker lagra dina vandringsskor för ett tag” kan det hända att sulan utvecklar en härdad yta. I det här fallet bör du inte tveka att använda en borste. Bara borsta sulan för att bryta ytan lite. Detta ger tillbaka det ursprungliga greppet utan att skada skon. Kom ihåg, att de ursprungligen är gjorda för att stödja hela din vikt på stenig terräng.

Vandringskängor gillar att användas: regelbunden användning håller mittensulans material “levande”, hindrar dem från att falla sönder. Kom ihåg att lagra dina vandringsskor på en mörk, sval plats och behåll dem aldrig på golvvärme. En fast följeslagare till vandringsskor är ett par vandringssockor.

Vi rekommenderar att du använder ett par tunna foderstrumpor och ett par vanliga tjocklekstrumpor ovanpå. Detta gör att strumporna kan röra sig i förhållande till varandra; vilket sparar din hud från mycket besvär.

På långa utflykter kommer byte av foderstrumpan räcka långt, medan den tjockare vandringsstrumpan kan klara flera dagars användning. Genom att välja ett väderkompatibelt material till de strumpor du har på dig kan du göra stor skillnad i din komfort.

Under kalla förhållanden är ull universums mästare, medan det i heta förhållanden kan syntetiska tyger som gör av med den mest fukten. Även om de flesta av våra vandringsskor kommer att känna sig bra utanför lådan rekommenderar vi på allvar att du bär dem på utökade promenader innan du går till din semesterresa. Detta gör det möjligt för stövlarna att förvärva formen av dina fötter, och även upptäcka problemområden som kan dra nytta av skyddande tejp eller salva.