Välj en sovsäck och ett liggunderlag — hur väljer du en funktionell matchning?

Att välja en passande sovsäck och ett liggunderlag är inte det lättaste när du är ny som vandrare. Denna guide kommer att gå igenom de olika alternativ som finns och hur de skiljer sig åt i praktiken.

Mikko arbetar som friluftsspecialist i vår Turku Hansa butik. Han har närmare 20 års erfarenhet av att hjälpa vandrare, och vi är säkra på att många av våra kunder känner igen hans ansikte.

1. Hur du väljer en bra sovsäck

Det första du behöver tänka på när du ska välja en sovsäck är hur du kommer använda den. Kommer sovsäcken att bäras på långa vandringar, eller främst när du campar bredvid ditt fordon? Eller kanske nära din stuga? I vilket väder och i vilket klimat kommer du att använda sovsäcken? Vilken är din budget?

Om sovsäcken inte ska bäras några långa sträckor, kommer dess vikt eller hur pass skrymmande den är i hoppackat tillstånd inte att spela särskilt stor roll. I sådana fall behöver du bara försäkra dig om att sovsäcken är tillräckligt varm för de ändamål du har tänkt dig.

Om sovsäcken däremot ska användas på en vandring, och du planerar att bära all din utrustning i ryggsäcken, bör du fundera desto mer på hur mycket den väger och hur stor plats den tar. Du bör alltid välja en lite varmare sovsäck än vad som krävs i det klimat där du planerar att använda den, inom rimliga gränser så klart. En vintersovsäck är alldeles för varm för att det ska vara skönt att sova i den på sommaren, och den kommer dessutom att vara onödigt tung att bära.

En bra sovsäck är alltså en som håller dig varm utan att vara alltför tung. En sommarvandring i Lappland kan kräva att du bär en sovsäck som håller dig bekvämt varm i temperaturer som närmar sig nollgradigt. En sådan sovsäck är mångsidig och kommer vara bekväm från vår till höst. Men den är vanligtvis inte tillräckligt varm för att du ska kunna sova i den på vintern.

Komforttemperaturen för en sovsäck

Tanken med en sovsäck är att den ska fungera som ett isolerande lager mellan dig och den kallare omgivningen. Din kropp skapar värme; sovsäcken fungerar som en barriär mellan den varmare luften på insidan och den kallare på utsidan.

Det finns så kallade 3-säsongssovsäckar, sommarsovsäckar och en mängd andra förvirrande termer, men det lättaste sättet att tänka är att fundera på i vilka förhållanden du kommer använda sovsäcken och att jämföra dem med den så kallade komforttemperaturen.

Enkelt uttryckt anger komforttemperaturen vid vilken omgivningstemperatur din sovsäck är bekväm att sova i. I vår  webbshop, anger vi komforttemperaturerna olika för män och för kvinnor. Tillverkare kallar dem ofta för komfort- eller temperaturgränser. I sådana fall avser de med komforttemperatur den användartemperatur som gäller för kvinnor och temperaturgräns avser den användartemperatur som gäller för män. Extremtemperaturen anger vilken temperatur som man kan använda sovsäcken i utan att frysa ihjäl.

Du kan jämföra olika tillverkares gränser, men det finns även andra faktorer som kan påverka din komfort, och olika personer uppfattar kyla på olika sätt. Det enda sätt som du kan räkna ut vad som är bekvämt för dig på, är att testa sovsäckarna och testa olika saker.

Att hålla sig varm handlar inte bara om hur mycket kyla du klarar av eller vilken sorts sovsäck du har. Det finns andra faktorer som spelar in, såsom ditt liggunderlag, dina kläder, hur pass hungrig du är, hur kallt det var när du gick och lade dig och var du tillbringar natten. Under öppen himmel, i ett öppet vindskydd, eller i ett tält som skyddar mot vinden?

Vad är skillnaden mellan en sovsäck med syntetisk fyllning respektive dun-fyllning?

Fyllningen i sovsäckar är antingen syntetisk eller består av dun, eller så är den en blandning av de två. Om vi jämför sovsäckar i syntetiska material eller i dun som har motsvarande komforttemperatur, kommer de att vara lika varma. Sovsäcken med dunfyllning kommer emellertid att vara mindre och lättare än sin motsvarighet med syntetisk fyllning. Det beror på att dun isolerar mer effektivt än syntetiska material.

Syntetfiber tål vanligtvis fukt bättre, men numera är det lätt att hitta särskilt behandlad dun-fyllning som motstår fukt. Om sovsäcken blir blöt, kommer en syntetisk fyllning att torka betydligt snabbare.

Dun kan komprimeras mycket mer, vilket innebär att sovsäcken tar mindre plats.

Bilden visar två sovsäckar med samma komforttemperatur; den ena med dun-fyllning och den andra med syntetisk fyllning. Sovsäcken med dun-fyllning kan komprimeras mer, så att den tar mindre plats.

Om du vill ha en sovsäck som får plats på en mindre yta, är en dunsovsäck ditt bästa val. Men om vikt och storlek inte spelar så stor roll är en sovsäck med syntetisk fyllning ett bättre val, eftersom den är billigare.

Dun finns med olika kvalitet, och kvaliteten mäts med så kallad fill power. Ju högre fill power, desto högre kvalitet har dunet och desto mer isolerande är det. Det innebär att du kan få en mindre och lättare sovsäck med liknande komforttemperatur. Fill power 600 är ett ganska lågt tal, medan fill power 900 är bland det bästa man kan ha.

Alla Scandinavian Outdoors dunprodukter kommer från etiskt certifierade produktionsanläggningar.

Ett annat alternativ till en sovsäck är ett täcke. Ett täcke är en mer avskalad version av sovsäcken. I en sovsäck plattas den del som du sover på ut, så att många av de isolerande egenskaperna går förlorade. Den nedre delen av ett täcke har medvetet lämnats utan fyllning, vilket gör täcket till ett bra alternativ för den som vill skära ned på vikten. Täcket fästs vanligtvis på ett liggunderlag och hålls därför på plats när du vrider dig under det.

Tips för hur du använder din sovsäck

Det är en god idé att först pröva din sovsäck i mindre utmanande förhållanden så att du vet hur väl den hanterar väder innan du beger dig ut på en riktig vandring. Om du köper ett foder till din sovsäck, håller du sovsäcken ren längre samtidigt som den blir varmare. Innan det blir dags att gå och lägga sig bör du låta din sovsäck (i synnerhet om den har dun-fyllning) fluffa till sig en stund. På morgonen behöver du lufta sovsäcken ordentligt efter att du har krupit ur den, innan du packar ned den igen. Vissa vandrare använder inte sovsäckens förvaringspåse, utan packar i stället in den direkt i sovsäcken. Men det är alltid en god idé att skydda din sovsäck från regn, så att den inte blir blöt i ryggsäcken.

Om du planerar att vandra i Lappland under sommaren bör du välja en sovsäck och ett liggunderlag som även lämpar sig för minusgrader. På så sätt kan du vara säker på att du kan hålla dig varm även om vädret skulle bli riktigt kallt.

Du behöver tänka på helheten om du campar och vandrar året runt. Om det är fallet, kommer det inte att räcka med en enda sovsäck, eftersom du behöver en vintersovsäck under den kalla årstiden och den kommer att vara för varm för att använda på sommaren. I stället bör du överväga att skaffa två eller kanske tre olika sovsäckar. Ett alternativ kan vara att använda en sovsäck som nästan klarar av minusgrader på sommaren och sedan använda en sovsäck som är bekväm ända ned till -10 °C under våren och hösten. Därefter kan du använda dem i varandra under vintern.

2. Hur du väljer ett bra liggunderlag

Utöver sovsäcken är liggunderlaget en mycket viktig utrustning för att hålla dig varm. När du sover i en sovsäck trycks den ihop under dig, vilket leder till att den förlorar en stor del av sin isolerande förmåga. Sovsäckens isolerande förmåga tillhandahålls av den luft som finns mellan dunet eller det syntetiska materialet i fyllningen. Den isolering som behövs under sovsäcken ges därför av liggunderlaget: det räcker inte att bara ha en sovsäck. 

Man kan kompensera för en sovsäck som är för kall på flera sätt, men om liggunderlaget ger dålig isolering är det svårare att åtgärda. Det innebär att du ska vara noga med liggunderlagets isolerande egenskaper, som mäts av r-värdet, när du köper det. Ju högre r-värdet är, desto bättre är liggunderlagets isolerande egenskaper. 

Generellt kan man säga att liggunderlag som har ett r-värde som är under 3 är avsedda att användas på sommaren, medan liggunderlag som är avsedda att användas tre årstider behöver ha ett r-värde över 3. Ett liggunderlag som ska användas på vintern behöver ha ett r-värde på 5 eller högre.

Vad är skillnaden mellan ett liggunderlag i cellplast och ett uppblåsbart?

Sovsäckar finns i huvudsakligen två olika varianter: i cellplast och uppblåsbara. De i cellplast är vanligtvis billigare, tåligare och inte så känsliga för fukt eller ens gnistor från en lägereld. Liggunderlag i cellplast är även praktiska att sitta på när du rastar eller om du sitter vid lägerelden på kvällen.

Liggunderlag i cellplast är mycket lätta, men hyfsat skrymmande. Flera vandrare har praktiska fästanordningar för liggunderlag i cellplast, så att de kan fästas utanpå ryggsäcken. Liggunderlag i cellplast har ofta r-värden under 4, så de är inte det varmaste alternativet.

En storleksjämförelse mellan liggunderlag i cellplast och uppblåsbara. De uppblåsbara är en vinnare i denna gren.

Uppblåsbara liggunderlag kan packas på ett mindre utrymme. Uppblåsbara liggunderlag, särskilt de tjockare modellerna, är mjukare att sova på, men de är mer benägna att gå sönder än vad liggunderlagen i cellplast är. Det är inte svårt att reparera ett punkterat liggunderlag, oftast ingår reparationssatser i förvaringspåsen. Att hitta hålet kan ibland vara desto svårare.

Det finns en mängd olika typer av uppblåsbara liggunderlag, med r-värden från 1 till 9. Uppblåsbara liggunderlag kan främst delas in i två olika varianter. Först finns det de självuppblåsbara där du bara behöver öppna en ventil för att underlaget långsamt ska börja fyllas med luft och sedan slutföra uppblåsningen genom att blåsa upp det allra sista med munnen. Självuppblåsbara liggunderlag är vanligtvis 1 till 4 cm tjocka. Sedan finns det även uppblåsbara liggunderlag som blåses upp med en inbyggd eller en separat pump, eller med en särskild pumppåse, som gör processen snabb och enkel. Sådana liggunderlag kan bli upp till 9 cm tjocka och vintermodellerna har ofta även dun- eller syntetfiber-isolering utöver luften, vilket resulterar i att r-värdet kan bli så högt som 9.

Om du vill ha en sovsäck som kan packas så kompakt som möjligt, bör du välja ett uppblåsbart liggunderlag. Om storlek inte spelar någon roll. är det bättre att välja det billigare alternativet, i cellplast. Det varmaste alternativet, som lämpar sig väl för användning på vintern är ett uppblåsbart liggunderlag. Du kan även använda två liggunderlag på varandra under de kallare vintermånaderna. Ett bra komplement till ett uppblåsbart liggunderlag är ett liggunderlag i cellplast som har ett integrerat, reflekterande material på ytan som vänds mot din kropp så att det reflekterar tillbaka din kropps värme mot dig.

Tips för hur du väljer ett liggunderlag

Ett uppblåsbart liggunderlag är det alternativ som de flesta anser vara mest bekvämt. Du kan dessutom ta med dig ett liggunderlag i cellplast som du förkortar för att minska vikten. Då kan du använda underlaget i cellplast som ett sittunderlag och ett extra isolerande lager som du placerar under det uppblåsbara liggunderlaget. När du bär två sovsäckar kan du använda den lättare och mindre sortens uppblåsbart liggunderlag, så sparar du både vikt och utrymme.

Om du sover utomhus året runt, är det en bra idé att köpa ett liggunderlag som isolerar bra på en gång. Några av de uppblåsbara liggunderlagen har ett högt r-värde och kan packas ihop mycket komprimerat. Ett sådant liggunderlag kan användas året runt och vid behov kompletteras med ett liggunderlag i cellplast.

Hur håller du dig varm på nätterna när du vandrar?

När du vandrar får du hålla till godo med den utrustning som du har tagit med dig. Om du drabbas av kallt väder och du misstänker att din sovsäck och ditt liggunderlag inte riktigt lyckas hålla dig varm när du sover, finns det några trick du kan ta till för att förbättra läget.

Först och främst ska du inte somna när du redan fryser. Försök att värma upp dig själv genom att röra på dig eller värm dig framför lägerelden innan du kryper ihop i din sovsäck. Ett foder för din sovsäck ger dig lite extra värme och en kudde kommer att göra det lite bekvämare. Du kan även skapa en kudde av en vattentät packpåse eller liknande som du fyller med lite kläder.

Många föredrar att sova i en varmt och torrt underställ i merinoull. Du behöver också byta till torra strumpor innan du går och lägger dig. Du kan dessutom behöva ta på dig mer kläder. Luftiga kläder, såsom dunjackor, fleecetröjor, eller ull-kläder fungerar bäst. Men var noga med att inte packa in dig alltför tätt i sovsäcken.

Du bör äta ett ordentligt mål mat och dricka tillräckligt mycket innan du går och lägger dig. Om du har en vattenflaska som tål kokande vatten och som har ett bra lock (exempelvis Nalgene), kan du använda den som en varmvattenflaska i sovsäcken.

Tårna är den del av kroppen som oftast blir kalla först, så se till att du har varma och torra sockor på dig. Vissa förlorar även värme från området vid höfterna, och då hjälper dig en täckkjol, eller en dunjacka som du virar runt höfterna, att hålla dig varm.

Som ett avslutande tips: om du känner dig kissnödig, se till att lösa det direkt! Annars kommer du att förlora sömn i onödan, och du kommer ju att behöva krypa upp ur sovsäcken förr eller senare ändå.

Sovsäckar och liggunderlag för alla säsonger

Om du sover utomhus året runt kommer det inte att räcka med bara en sovsäck. En bra vintersovsäck är så tung att det är onödigt att bära runt på den på sommaren. Den är dessutom så varm att den inte är bekväm att använda då.

När vandring blir till en året-runt-hobby bör du se det i ett större perspektiv när du köper en sovsäck och ett liggunderlag, så att de är som bäst lämpade i alla situationer.

Om du tycker om att vandra i Lappland under sommaren bör du fortfarande välja en sovsäck som är bekväm att sova i när temperaturen närmar sig noll-gradigt. Det finns gott om lättviktssovsäckar i dun som passar bra vid sådana tillfällen och som ändå är bekväma att bära. Om du vandrar i sydliga länder på vintern kommer en sovsäck som är bekväm ned till ca −10 °C vanligtvis att räcka, men om du vintervandrar i Lappland behöver inte ens en sovsäck som bedöms vara bekväm ned till −20 °C duga. Så du behöver tre olika sovsäckar. ELLER så kan du kombinera sommarsovsäcken med en sovsäck som är lämplig för användning på vintern i sydliga länder. I sådana fall bör du försäkra dig om att vintersovsäcken är tillräckligt stor för att få plats för en annan sovsäck inuti den och att det finns marginal.

Det finns liggunderlag som är ganska lätta, men som ändå har ett högt r-värde och som därför är lämpliga att använda året om. Men det är ändå värt att överväga om man kanske hellre vill ha ett lättare liggunderlag som man bara använder på sommaren och ett lite tyngre som man bara använder vid vintervandringar. Du kan även ta med dig ett extra liggunderlag i cellplast som du använder när du vandrar på vintern och använda det tillsammans med det uppblåsbara liggunderlaget. Det kan användas som ett sittunderlag utöver att det ger extra isolering och skyddar det uppblåsbara liggunderlaget.

Läs mer om detta ämne:

Underhåll och rengöring av liggunderlag och sovsäck 

Vandringar med övernattning på ett enkelt sätt, tips och packningslista

 

Kategori: Friluftsguider
Publicerat 12.8.2020Ändrad: 15.6.2021