Tips när du tältar – och hur du väljer rätt tält!

Eero – ””Första gången vi möttes är idag för mer än tio år sedan på Vandringsmässan uppå Koli-berget. Jag är glad att jag tog mig dit, för när jag för första gången såg dig där visste jag direkt att det var du och jag, vi skulle uppleva många äventyr tillsammans! Med åren som gått har vi båda fått se och uppleva mycket ihop. Du är min hjälte, du skyddade mig mot konstant krävande väderförhållanden. Du höll regnet i schack i Finlands oändliga skogar. Du stod upp mot snön mitt i Sareks vinter. Aldrig förr har jag känt mig så trygg mitt på Grönlands tundra. Så många stunder ihop som jag nu med tåren i ögat tackar dig för. Stunder ihop att minnas och se tillbaka på med ödmjuk lycka i blicken. Jag har alltid kunnat lita på dig. Du håller för evigt en plats i mitt hjärta, tack för vår tid tillsammans, tack Akka!””

Akka i varierande väder i Sarek år 2008

Akka i Samo i frusen vinter 2011.

Och även Akka på Grönland sommaren 2016. God kvalité på ditt tält spar dig både krångel och tid.

Tältet är en av de viktigaste utrustningarna för många aktiva friluftsentusiaster, och det utav tydliga anledningar. För vissa kan tältet nästan bli som ens andra hem då tälten kan komma att sättas upp femtio gånger eller mer årligen. Tältet är en värdefull investering, ett viktigt skydd, vanligtvis den tyngsta delen av din utrustning, och en plats där du kommer att spendera mycket tid på dina utflykter. Det finns mycket mer än tillräckligt många modeller tillgängliga på marknaden, så när du ska välja ett tält, kan man lätt bli förvirrad.

Midsommar i Olhava är precis som en tältutställning vid sitt absolut allra bästa!

Jag hade bestämt mig att det var dags, jag skulle köpa ett nytt vandringstält! Jag hade nu länge snurrat tankarna kring några olika alternativ. Mitt tidigare tält, Fjällräven Akka 2, har varit min trogna kompanjon i tio år nu. Det har fungerat utmärkt och jag vill att mitt nya tält ska vara av minst samma kvalité. Så av denna erfarenhet var såklart Akka-serien fortfarande primärvalet, en tältklass som än idag i grund och botten är i bruk och ännu inte gått i pension. Men ett nytt alternativ är samtidigt attraherande och vore en intressant sak att ge sig på. Och under de tio år jag haft Akka har tält utvecklats mycket i både material och teknik. Många nya modeller har kommit fram på marknaden. Här är några som fångade mitt intresse.

Jack Wolfskin Lighthouse RT II, uppsatt i Lofotens magnifika natur.

En kanske uppenbar sanning är dock att inget tält är ensamt optimalt för alla väderförhållanden, och att det mest eftertraktade hos ett tält är mycket svårt att finna i ett och samma paket, ett tält som är både ljust, rymligt, hållbart och billigt. Var därför noga när du ska välja ditt tält och var inte rädd för att ställa frågor. Innan köp, tänk till ordentligt på vilka funktioner du värdesätter mest i dina egna aktiviteter. Vilken typ av tält är då lämpligt för ditt ändamål?

Prisintervallet för vandringsutrustning ligger runt 1500-15000 kr. Ett tält av god kvalitet är extremt värdefullt, om du sedan också tar hand om tältet på rätt sätt kommer det att tjäna dig i flera år och du behöver då inte på lång tid ens tänka på ett nytt tält. Men ta i akt att detta inte automatiskt betyder att det dyraste tältet direkt vore det bästa för just ditt användningsområde. Det är av högsta vikt att du tänker igenom hur och var tältet ska användas, och utefter detta sedan gå igenom några punkter för att hitta rätt tält.

Vad gör tältet idealiskt för dig?

Min första och främsta rekommendation för all typ av vandring är att säkerställa att tältet har två grundläggande saker: Att det yttre tyget är säkert vattentätt, och att tältramen/tältbågarna är av aluminium!

Hur svarar du på följande frågor:
1. Hur många personer ska sova i tältet?
2. I samband med vilka aktiviteter ska tältet användas?
3. Vill du ha ett tunneltält med stor absid, eller ett fristående kupoltält?
4. Ska innertältet fästas på ytterhöljet, så att båda tälten står upp på samma ram?
5. Ska det vara en lätt modell eller är du kraftfull och redo att bära mer vikt?
6. Ska tältet stå pall för vinteranvändning eller andra väldigt tuffa väderförhållanden?
7. Vad säger din budget?

Mina egna svar på dessa frågor var för tio år sedan:

1. Två.
2. huvudsakligen för vandring.
3. Tunneltält med stor absid.
4. Ja.
5. Inget behov av att vara ultralätt, hållbarhet och bra utrymmen är viktigast, men helst under 4 kg.
6. Tältet måste vara brukbart för vandring på vintern.
7. Cirka 5000 kr.

Vid den tiden var det naturliga svaret; Fjällräven Akka 2.

Tältets morgonvädring i full gång.

Vandringstält för tre årstider:

Det absolut vanligaste är att titta på tresäsongstält. De används antingen till Koli på våren, Kebnekaise på sommaren eller för vandring i UKK-parken. Dessa vandringstält väger vanligtvis mellan två till fyra kilo. Det finns många olika typer av tältmodeller, men det finns två absoluta huvudkategorier: kupoltält och tunneltält. Båda har bra sidor på sina egna håll, men de är ändå båda väl lämpade för denna typ av vandring.

Wild Country tält är ett mycket bra alternativ i pris till kvalitet förhållandet, speciellt som tresäsongstält. I bild kan du see Hoolie 2 ETC nära Three Kingdom Bound.

Kupoltält som ofta också kallas ”iglo” eller fristående tält, det vill säga att de förblir upprätt utan behov av tältspik i marken, så länge som bågarna sätts på plats. Kupoltält kan exempelvis ställas upp på ismark, sten och andra platser var kilarna inte sjunker ner i marken. Kupoltält har ofta två ingångar med en liten absid. Storleken på dess absid varierar beroende på tältmodell, men jämfört med tunneltälten är absiden i det stora hela alltid mindre. Kupoltältets absid blir rymligare om hela tältet är fristående och har tre fullt övergående bågar (t.ex. Fjällräven Abisko Dome 2 och 3, eller Hilleberg Allak). Värt att märka att vissa kupoltält har absid med egen uppställning som i vissa fall behöver kilas i marken (t.ex. Jack Wolfskin Exolight).

Fjällräven Abisko Dome 2 vid Nuuksio under vårtid.

Kupoltält är uppställda på två olika vis. Det finns modeller där bågarna är fästa vid innertältet, som stiger först. Därefter kastas ett regntätt yttertält ovanpå innertältet och fästs sedan då (t.ex. Marmot Vapor FC och Jack Wolfskin Skyrocket Dome). På andra modeller är tältbågarna fristående på utsidan där sedan både inre och yttre höljen lyfts upp och fästes i bågarna (t.ex. Jack Wolfskin Exolight). Denna senare modelltyp är särskilt användbar när du behöver sätta upp ditt tält i regn. Du undviker att få ett nedregnat blött Innertält, och strukturen bidrar till att ventilera ut fukten bättre.

Kupoltält förblir upprätt utan att sättas i marken. På så vis kan det sättas upp på altanen. Det lämpar sig dock alltid att om möjligt fästa ditt tält så att det står sig bättre mot vinden. Foto: Henri Pesonen

Kupoltältet är det mest logiska valet vid äventyr med kanot där ditt tillhåll ibland eller ofta är en hård strand eller ren och skär sten. Foto: Henri Pesonen

Tunneltält är den mest använda tältmodellen i nordiska fjäll och skogsmarker. En stor fördel med tunneltältets struktur är att förutom sovalkoven får du också en rymlig absid som vanligtvis sträcker sig 130-180cm. I detta utrymme är det möjligt att förvara skidorna och annan utrustning skyddat så att det inte behöver ligga ute i regnet.

Tunneltältet behöver förankras i båda ändarna för att kunna stå upprätt. När tältet är ordentligt satt i marken och placerat i vindriktning har du där och då tunneltältets optimala vindmotstånd. Gällande tunneltält är inner och yttertält oftast ihop och behöver sättas samtidigt.

 

Enkel terräng & Skog

Typiskt kostar de starkaste och tåligaste tälten som främst är avsedda för vinterväder och vinterförhållanden, omkring 7000kr och uppåt. Du ska inte behöva skrämmas utav detta och tänka att du inte kan börja vandra för att tält är för dyrt. Om du ska ge dig ut i skog och enkel terräng och inte behöver tält av absolut lägsta vikt så finns det lösningar på detta hos tält som ligger till ett bra pris i förhållande till kvalité, (t.ex. Hannah Serak, Wild Country Helm eller Halti Ruka).

Det är alltid viktigt att säkerställa tältets vattentäthet (vattenpelare) och materialet bågarna är tillverkade av. Några av de billigaste tälten ute på marknaden har tältbågar tillverkade av glasfiber, vilket inte ens kommer nära samma slitstyrka som du får hos aluminiumbågar. För att kunna förvänta sig en lyckad vandring är det alltid rekommenderat att välja ett tält med bågar av aluminium. Tält med glasfiberbågar är mer lämpade på en gård, (t.ex. på campingplatser eller festivaler).

Vinter

På vintervandringar ökar kraven på tältets egenskaper markant! Speciellt så vid öppen terräng utom skydd av skogen. Strukturen måste vara kraftig nog för att klara av snöbelastningen. Tyget behöver vara hållbart även mot frusna kvistar och is som kan förekomma. Tältet bör ha dubbla luftvägar för bruk vid behov. Ventileringen måste vara bra, men det måste samtidigt också vara möjligt att stänga till ordentligt så att vinden inte kan tränga in i sovsäcken. De mest populära tältmodellerna för vinterbruk är i allmänhet tunneltält. Detta beror främst på deras goda vindmotstånd och deras mycket tacksamma storlek.

Tips! Var du än ger dig av för tältvandring och hur den än ska utföras bör du alltid packa med dig ett reparationskit.

Om tältet är på plats i flera dagar på vintern på en plats var temperaturen kan variera mellan -25˚C och +2˚C och snön yr omkring kan tältet komma att frysa. I denna situation ställs det stora krav på tygets hållbarhet.

Som tumregel för vinterbruk bör du välja ett tält i en storlek större än antalet användare. (t.ex ett trepersonstält för två personer). På vintern används tjockare sovsäckar, mer robusta baslagerer, tjocka jackor, etc. Extrautrymmet kommer verkligen att kännas välkommet. Somliga vintertält kan utrustas med snökjolar, (t.ex. alla Hilleberg-modeller). Hos vissa tält är detta en standard, (t.ex Fjällräven Polar Endurance).

En stor absid är speciellt uppskattat på vintern, då denna många gånger tjänar som kök. Från sovalkovens framsida är det klart rekommenderat att ta bort snön så att utrustningen i absiden enkelt kan användas.

Tält som är tillverkade huvudsakligen för vinteranvändning är av stadiga bågar och tjockare tyger, därmed väger de ofta också en del. Hilleberg Keron 3 GT, som är särskilt lämpad för vintern väger 4,9 kg, gentemot Hana tresäsongstält Anja 3 GT, som väger 2,3 kg. Det börjar redan kännas tufft. I många fall dras vintertält med på en släde.

Några tältmodeller, (t.ex. Fjällräven Abisko-serien), är av lägre vikt och ingår i året om klassen, men kräver ihop med detta ståndaktig vintervandringserfarenhet av dig. Enligt tillverkaren är Abisko lämpliga att användas ”året om under alla förhållanden utom de allra mest extrema”. I praktiken innebär det att Abisko är lämpliga för vinterförhållanden, men extra uppmärksamhet och aktsamhet måste vidtas för att skydda övernattningsplatsen. Naturligtvis kräver detta viss erfarenhet. Abisko kan därför vara helt perfekt för Urho Kekkonens (UKK)’s nationalpark, men för expedition på Grönland vill du ha något änn mer tåligt. För denna typ av bruk är det bättre att vända sig till Fjällrävens Polar-serie eller Hilleberg Keron 3GT som benämnts ovanför här. Andra lättare vinterkompatibla tältmodeller som matchar Abisko kan du även finna hos andra tillverkare, (t.ex. Hillebergs tält-serie med röd etikett).

Vintern är en fantastisk tid för tältvandring!

Tält på cykelresa

När du väljer ett tält lämpligt för cykling är det värt att främst ägna särskild uppmärksamhet åt förpackningsstorleken. Tältet behöver passa i cykelväskan och dess vikt bör vara så låg som det bara går. Bra val finns speciellt från MSR. Sovalkov och absid i dessa tält är båda vanligtvis små, men det finns några undantag. MSR Hubba Tour, speciellt utformad för cykling, har en stor absid som kan rymma mer. Exempelvis kan du ha din cykel att stå skyddad där från både väder och oönskade ögon.

Jack Wolfskin Exolight är ett lätt, kompakt och snabbt enkelt uppstält tält. Dessa funktioner gör det till ett utmärkt val för både cykling och aktiv hiking. Exolight finns i modeller för två och för tre personer.

En liten förpackningsstorlek är viktigt vid cykling. Här är MSR Mutha NX, Freelite 3 och Jack Wolfskins Exolight II packade i en Ortlieb Backroller.

Det finns nästan oändligt med val för dig. Var därför noggrann med övervägandet av en lämplig modell just för dig. Förutom tält finns det många andra fina boendealternativ som, presenning, bunke, hängmatta, bivak och gapskjul.

—————

Tältning!, då det sker på din egen bakgård eller uppe i bergen spelar ingen roll, det är alltid trevligt. Själv sover jag gärna och ofta i tältet. Förra året var målet att spendera 100 nätter i tält. Även om målet inte uppnåddes så kom jag ganska nära. Det blev 92 nätter i olika tält. Låt oss se om jag kan bryta rekordet detta år! ”En rätt rustad tältnatt i det fria är alltid en god natts sömn”, Tack för mig och så önskar jag trevliga campingupplevelser, äventyr och vandringar åt alla!

Det blev en ny modell detta år efter en lång urvalsprocess, Fjällräven Abisko Dome 2. Tältet är rimligt prissatt, strukturen är stabil och tältet kan även brukas under vintertid. Den tredje bågen i kupolen sprider upp två fina stora absider där ena sidan alltid kan ställas mot vind och väder så får man den andra sidan helt fri. Nu blickar vi mot nya äventyr!

(översättning: Lucas Nilsson)
(original: https://scandinavianoutdoor.fi/elamaa-ulkona/oodi-teltalle/)

Publicerat 20.7.2018