Skötsel och tvättanvisningar

Ta hand om dina produkter. Varsamhet och kärlek kommer man långt med. Hantera dina produkter rätt och ge dem vad de behöver så kommer du få detsamma tillbaka i långfald! Här tipsar vi om de mest vanliga typerna av vård för olika produkttyper, men framförallt olika typer av material. Som alltid om det dyker upp tankar och funderingar på vägen kan du skicka dina frågor till oss.


Sovsäckar och liggunderlag

Sovsäckarliggunderlag

  • När du är hemma rekommenderar vi att du har din sovsäck i en rymlig behållare. Låt inte sovsäcken ligga kompakt inpackad i sin respåse, då det vill komma att försämra sovsäckens luftighet med tiden. Ett självuppblåsbart liggunderlag bör förvaras med utvecklat och med ventilen öppen, exempelvis under sängen. Ett underlag som förvarats utfällt fyller upp sig mycket snabbare än ett som förvarats i sitt fodral. Förvaringen av övriga underlag behöver inga speciella knep.
  • Desto mer du använder din sovsäck, ju mer nytta skulle du ha av ett sovsäckslakan. Det minskar behovet av att tvätta din sovsäck och bidrar också med mer värme. När du är ute och rör på dig är det nyttigt att lufta din sovsäck efter varje natt du använt den. Använder du lakan räcker det oftast att endast lufta lakanet. Detta minskar risken för mögel och håller isoleringen på så hög nivå som möjligt.
  • Efter hand som du använder din sovsäck blir den smutsig, precis som lakan i en säng. Efter en viss punkt kommer detta att påverka isoleringen. Tvätta en sovsäck hjälper och kan absolut göras, men det finns en del punkter att förhålla sig till. Var säker på att din sovsäck inte är för stor för din tvättmaskin - tvättmaskiner har en maxvikt angiven, när du tvättar din sovsäck vill du inte att torrvikten på din sovsäck överstiger en tredjedel av angiven maxvikt. Om din egen tvättmaskin inte klarar av detta rekommenderar vi att du tar sovsäcken till en professionell tvättstation.
  • Klassiska tumregler.
    - Vissa sovsäckar kommer med specifika tvätt-instruktioner, följ alltid dessa i första hand.
    - Syntetiska sovsäckar, använd vanligt tvättmedel utan blekningsmedel. Använd inte för mycket tvättmedel och inget sköljmedel eller andra kemikalier.
    - Sovsäckar i dun, använd specifikt tvättmedel för dun och ställ in tvättmaskinen på fintvätt.
    - Tvätta sovsäcken med stängd dragkedja.
    - Använd inte centrifugen.
    - Tvätta sovsäcken i 30°C.
    - Låt slutligen maskinen göra två tre sköljningar.
  • Det är viktigt att du låter din sovsäck torka på ett kontrollerat sätt - använd en torktumlare på låg värme under en längre tid, eller häng sovsäcken så att du kan ställa fläktar riktade mot den. Speciellt när det kommer till sovsäckar i dun är det viktigt att "fluffa" isoleringen samtidigt som säcken torkas - dun har en tendens att klumpa sig i maskintvättar.

Membran och skalkläder

  • Viktigaste först, membrankläder ska tvättas!
  • Ett kvalitativt membranplagg håller sig bäst om det tvättas korrekt och sköts om med rätt medel. Membrankläder består vanligtvis av tre lager: yttertyg, membran samt fodermaterial. Membranet hanterar ventilering och skydd mot väder och vind, yttertyget och fodret skyddar i sin tur membranet och gör plagget tåligt. Yttertyget är ofta impregnerat vilket är varför vatten pärlar sig så vackert på det nya plaggets yta. Membranet har miljontals små porer som hålls öppna om plagget tvättas, så att det behåller sin andningsförmåga. Majoriteten av alla membrankläder är vattentäta men en del är enbart vindtäta. Tvättinstruktionerna gäller för bägge membrantyperna. Exempelvis är Gore-Tex, DrymaxX och HyVent vattentäta membran medan Windstopper endast är vindtätt.
  • Iaktta temperaturen som anges för tvätt av plagget, i annat fall är det 30ºC som gäller. Tvätta helst membran och skalkläder med tvättmedel specifikt avsedda för ändamålet. Tvättmedlet ska vara flytande. Tvätta alltid plagg med dragkedjan fast och plagget rättvänt. Du hittar doseringsanvisningar på tvättmedelsförpackningen, följ dessa. Använd inte blek eller sköljmedel, det är bäst att även rengöra tvättmedelsfacket från eventuella rester av blek eller sköljmedel. Centrifugera inte membranplagg.
  • Efter några tvättar är det fördelaktigt att behandla plagget med impregneringsmedel. Vissa impregneringsmedel blandas direkt i tvätten, andra appliceras när plagget är blött och andra när plagget är torrt. Kontrollera dessa anvisningar från impregneringsmedlet.
  • Somliga membranplagg kan torkas i torktumlare eller torkskåp. En lämplig temperatur aktiverar också impregneringsmedlet optimalt. Kontrollera för varje plagg huruvida det tål att torkas i tumlare.

Underställ och lagerklädsel

  • Syntetiskt material mår bra av regelbunden tvätt. Följ tvättinstruktionerna specificerat på varje plagg. Undvik att använda blek och sköljmedel.
  • Ull behöver inte tvättas ens i närheten så ofta som sysntetiskt material. All lagerklädsel i vårt butik går bra att tvätta i maskin, men när det kommer till ull är det viktigt att ha några punkter i åtanke.
    - Läs och följ främst de instruktioner angivna på just ditt plagg.
    - Använd ulltvätt eller fintvätts program på din tvättmaskin.
    - Använd inte centrifugen.
    - Använd endast tvättmedel avsett för ull.
    - Ylleplagg ska helst torka vertikalt, då undviker du att plagget töjs ut.
  • Nuförtiden tillverkas så gott som alla ylleunderställ av merinoull som är så fin att den inte kliar ens på dem som vanligtvis har problem med ylleplagg. Lanolinet som finns i ylle ger det många goda egenskaper. Ofta räcker det att vädra plagget inför nästa gång det ska användas, och igen tack vare lanolinet fungerar yllekläder också väl även om de blir fuktiga.
  • Använder du ylleunderställ blir pauserna under utflykten gemytligare. Medan konstfiberunderställ känns kyliga genast när kroppstemperaturen sjunker, håller yllet din temperatur jämnare.

dunjackor

  • Man kan tvätta en dunjacka själv om det inte specifikt förbjuds på plaggets etikett. Om du är osäker rekommenderar vi att du lämnar in jackan till en tvättstation.
  • Bekanta dig med och följ plaggets tvättanvisningar. Använd maskinens program för dun eller fintvätt. Använd enbart tvättmedel avsett för dun.
  • Torka plagget mycket noggrant. Flera torkcykler i torktumlaren på låg temperatur är ett gott alternativ. Om du istället låter jackan torka i rumstemperatur kan torkningen påskyndas betydligt av en eller ett par fläktar. Rör ofta vid jackan under torkningen så att fukten rör sig utåt mot tygets yta där den kan avdunsta.

Skor

  • Du förlänger skornas livslängd genom att sköta dem rätt! Att endast impregnera yttermaterialet är bra, men inte bra nog.
  • Du undviker bäst skavsår och blåsor genom att sätta rena fötter i rena skor och använda sömlösa strumpor. Den bästa kombinationen är en nätt strumpa under en kvalitativ vandringssocka.
  • Förvara alltid skorna så svalt och torrt som möjligt, i skydd för direkt sol. Förvara inte skor ovanpå golvvärmen! Överloppsvärme kan få det polyuretan som ofta används i mellansulan att åldras snabbare.
  • Underhåll skorna med jämna mellanrum.
    - Lösa stenar, snö och slask avlägsnas från ytan, sulan och inifrån med en mjuk borste.
    - Rengör skorna också invändigt med en duk eller trasa.
    - Låt om möjligt innersulorna torka separat.
    - Vädra skorna på ett luftigt och torrt ställe.
  • Om du behöver tvätta skorna.
    - Tvätta skorna i fingervarmt vatten med ett milt rengöringsmedel och en mjuk borste.
    - Skorna kan även fyllas med varmt vatten och handdiskmedel. Låt stå, borsta lätt och skölj noggrant.
    - Låt torka i rumstemperatur på ett luftigt ställe (OBS! Inte i solen, ovanpå ett värmeelement eller på ett uppvärmt golv). Om du vill kan du påskynda torkningen med en fläkt.

Läderskor

  • Läder är en naturprodukt som alltid tillverkas av djurhud. Läder skyddar bra men far illa av smuts, salt, ljus och torka. Läder behöver naturliga oljor eller vax för att hållas smidigt. Små rispor och repor är bara minnen från utflykter och resor. Läder används ofta i skor som emellanåt utsätts för kärr och havsvatten, särskilt när det sker är det bra att skölja av skorna med sötvatten genast efter utflykten. Kärrvatten och havsvatten skadar främst vid stygnen som håller ihop dina skor.
  • Rengör läderskor från smuts och träck med en fuktig duk som inte noppar sig. Använd vid behov en mjuk borste.
  • Läder behöver näring. Impregnera det med lädervax eller spray.

Nubuckskor

  • Nubuck är en naturprodukt men porösare än själva narvlädret. Nubuck är skinnets yttersta lager som slipats. Nubuck kräver frekventare sprayimpregnering än oslipat narvläder. Nubuck tar inte skada, men mörknar i ton om man använder vax för impregneringen.

Gummistövlar

  • Gummibehandlingsmedlen är gjorda för att underhålla gummistövlar. Behandlingsmedlen återställer den ursprungliga glansen och bevarar elasticiteten. Tvätta stövlarna emellanåt i ljummet tvålvatten med en svamp. Undvik grova borstar och upplösande tvättmedel. Använd inte lösningsmedel. Torka stövlarna helst i rumstemperatur, aldrig i torkskåp eller pannrum.

Tält

Tältduk

  • Ett tälts värsta fiende är mögel. Det är extremt tacksamt att alltid ta hand om ditt tält optimalt genom att låta det torka ordentligt efter varje utfärd. Häng både inner och yttertältet så luftigt som möjligt i rumstemperatur. Håll ett öga på om fukt samlar sig i pölar någonstans, sådana ställen lönar sig att torka regelbundet mer frekvent. Ett tält torkar vanligtvis på ett par dagar men det är ingen överdrift att låta det torka i en vecka, det är sällan uppskattat om semesterboendet möglar.

Stavar och bågar

  • Bågarna förblir vanligtvis rena, även under kämpigare utfärder. Gör en lägesbedömning om en båge böjs eller bryts av en storm eller en olycka (t.ex. att någon snubblar över tältet). En böjd tältbåge fungerar vanligtvis bra ändå. En bruten sektion kan ersättas. Vänd dig till vår kundtjänst för hjälp med att ersätta en bruten del av en tältbåge.

Tältpinnar

  • Pinnarna ska gärna rengöras från sand och lera genast efter utfärden, en diskborste ger god hjälp. Kontrollera samtidigt om du råkat böja pinnarna. Man kan till och med slå med en sten på pinnarna om jordmånen är hård, men stiger man på dem böjs de nästan utan undantag. En metallpinne kan vanligtvis böjas tillbaka till sin ursprungliga form, och det lönar sig att göra det innan du begär dig av på en ny utfärd.